Czy warto inwestować w catering dla hoteli? Kiedy to się opłaca?

czy warto inwestowac w catering dla hoteli kiedy to sie oplaca

Wraz z rosnącymi wymaganiami konsumentów managerowie hoteli stoją przed ogromnym wyzwaniem zapewnienia wysokiego standardu usług noclegowych. Dzisiaj aby zachwycić gościa, należy zadbać o jego całościowe doświadczenie, na które składa się wiele czynników, także serwowane podczas pobytu jedzenie. Dlaczego catering dla hoteli to dobra opcja? Kiedy się opłaca?

Catering dla hotelu – dlaczego warto? 4 najważniejsze korzyści

 Dobry hotel potrafi zagwarantować gościom nie tylko komfortowe warunki noclegowe, ale i usługi dodatkowe, np. wyżywienie. Dostępne w ofercie posiłki są najczęściej przygotowywane i serwowane gościom przez kuchnię (restaurację) hotelową. Nie jest to jednak jedyna słuszna opcja. Coraz większą popularnością cieszy się bowiem catering. Dlaczego to atrakcyjne rozwiązanie dla hotelu? Przedstawiamy najważniejsze korzyści.

  1. Optymalizacja kosztów. Utrzymanie własnej kuchni w hotelu sporo kosztuje. Wynagrodzenia dla pracowników, sprzęt do gotowania i przechowywania żywności, produkty spożywcze, media czy też oprogramowanie do zarządzania zamówieniami – to tylko niektóre z kosztów, z którymi musisz się liczyć, gdy chcesz serwować gościom jedzenie z hotelowej kuchni. Decydując się na catering, nie musisz ich ponosić.
  2.  Menu dostosowane do potrzeb hotelu. Interesują Cię wyłącznie śniadania, czy może pełna oferta dań? Firma cateringowa dostosuje się do Twoich wymagań. Nie tylko zapewni regularne dostawy posiłków, ale również skomponuje i przygotuje menu okolicznościowe, np. gdy w Twoim hotelu będzie odbywać się konferencja, bankiet lub impreza rodzinna i będzie potrzebny catering biznesowy.
  3.  Różnorodne posiłki. Goście hotelowi lubią mieć wybór. Decydując się na catering, możesz im zaproponować bogaty wybór dań i przekąsek. Kuchnia polska, śródziemnomorska, a może wegetariańska? Profesjonalna firma cateringowa jest w stanie przygotować i dostarczyć różnorodne potrawy, uwzględniające nie tylko indywidualne preferencje gości, ale również nietolerancje pokarmowe i alergie.
  4. Gwarancja jakości. Firmy cateringowe zatrudniają profesjonalnych kucharzy, którzy czuwają nad smakiem i wyglądem posiłków. Pieczołowicie przygotowują dania i przekąski i wykorzystują starannie wyselekcjonowane składniki. Dzięki temu serwowane potrawy są w stanie zaspokoić oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości.

Obawiasz się, że zewnętrzna firma nie sprosta Twoim wymaganiom lub trudno Ci będzie sprawować kontrolę nad jakością dań? To zrozumiałe. Szkoda jednak, aby strach przesłaniał korzyści, jakie zapewnia catering dla hoteli. Żeby ograniczyć niepokój i ryzyko biznesowe, rozważnie podejdź do wyboru partnera biznesowego. Sprawdź jego doświadczenie, zaplecze i opinie dotychczasowych klientów.

Kiedy catering dla hotelu najbardziej się opłaca?

 To, czy catering będzie opłacalny dla hotelu, jest kwestią indywidualną. Sprawdza się on m.in. w przypadku tych placówek, które nie dysponują wystarczającym zapleczem, aby uruchomić własną kuchnię, albo gdy wiadomo, że dostępne środki nie pozwalałyby na jej utrzymanie. To dobra opcja także w przypadku hoteli bed&breakfast, które oferują zakwaterowanie ze śniadaniem. Pozwala bowiem zapewnić gościom posiłek bez konieczności posiadania kuchni.

Catering jest polecany także niewielkim obiektom, które chcą wyróżnić swoją ofertę na tle innych, np. serwując świeże i lokalne dania. Dzięki niemu mogą one z powodzeniem konkurować z dużymi hotelami, które dysponują rozbudowanym zapleczem i własną kuchnią (restauracją). To doskonała alternatywa dla managera każdego hotelu, który w związku z rosnącymi kosztami przygotowania dań, szuka rozwiązań optymalizujących budżet.

Rosnące wymagania gości i duża konkurencja sprawiają, że to niuanse przesądzają o tym, czy dany hotel będzie się cieszył zainteresowaniem. Żeby móc skutecznie konkurować z innymi podmiotami, warto oprócz zakwaterowania zaoferować odwiedzającym także wyżywienie. Jeśli przygotowywanie posiłków w obiekcie nie wchodzi w grę, warto zdecydować się na catering. Nie tylko pozwala on zoptymalizować koszty związane z gotowaniem, ale również daje gwarancję najwyższej jakości dań.

Likes:
0 0
Views:
351
Article Categories:
Biznes

Comments are closed.